Skip to content

Sex sells, brains don’t

January 12, 2011

Campaign for equal pay.  Did you know that across Europe women earn on average 18% less than men and in some countries the gender pay gap is widening.

Advertisements

From → Hic Salta

2 Comments
 1. alenka m permalink

  komentar Sabine na oglas: Seks prodaja, pamet ne…
  Koga pravzaprav nagovarja ta oglas: tiste ženske, ki na trgu “prodajajo pamet” in so za to manj plačane od svojih moških kolegov? Očarljivo striptizeto, ki prodaja telo in pri tem očitno zasluži bolje od ostalih žensk? Morda pa ta oglas sporoča, da so dekleta, ki se ukvarjajo z najstarejšo obrtjo vzele “pamet v svoje roke” in se ne pustijo izkoriščati na trgu delovne sile, kjer so ostale ženske prikrajšane za 18 % zaslužka… (Čeprav bi bilo zanimivo videti primerjalno raziskavo, koliko so v tej cvetoči industrijski panogi plačani moški in ali res drži, da so ženske kolegice v tem poklicu plačane enako…).

  Skratka, ta oglas diši po klasičnem moraliziranju o enakih možnostih, borbi za kvote in odstotke, obenem pa ženske stigmatizirajo druge ženske. Velika večina “pametnih” bejb je torej diskriminirana, ker zasluži manj od moških, tiste v seks biznisu pa so nespametne žrtve z veliko denarja… Prav res depresivno.

  Seveda pa ni nič črno-belo. Za povsem drugo zgodbo gre pri ženskih, moških in otrocih, ki so jih v tovrsten posel prisilili. Zaslužkarji ali razmere. Vsi tisti, po svetu, pa tudi v Evropi, ki nimajo urejenih papirjev, nikakršnega statusa in opravljajo delo “na črno” brez kakršnekoli zaščite. Ponavadi za golo preživetje… In če ostanemo v Evropi, je v podobni situaciji vsak dan več brezpravnih tujcev, emigrantov, gastarbajterjev pa tudi “domorodcev” tudi v mnogo bolj spoštovanih in manj stigmatiziranih poklicih. In njihove delovne pogoje lahko mirno opišemo z izrazom “neprostovoljna prostitucija”. Na žalost tudi vsem tem “prodajanje pameti” ne bo pomaga veliko… A imamo tu kake kvote? In ali si res dovolj prizadevamo za humane in ljudem prijazne politične rešitve, dobro organiziran sistem socialnih služb in podpornih programov, imamo zanje dovolj čuta in pregledno delovanje represivnih organov, ki bodo tovrstne zlorabe pravočasno odkrivali? In sodišča, ki bodo vse zvodnike, izkoriščevalske delodajalce in ostale trgovce z belim blagom spravili za rešetke? Ali pa jim naložili večletno družbeno-koristno delo, ha, ha…
  Morda potrebujemo oglase, ki si bodo prizadevali za tovrstne enake možnosti!
  Manj morale in več etike, morda…

  V upanju, da je mična striptizeta iz spota prejela za svoje delo primeren avtorski honorar,
  vas lepo pozdravlja “grešnica” in borka za enake možnosti, sabina

  Like

 2. Dear Sabina the Sinner,
  Thank you for your contribution to Feminet debating experience. In your response (available in Slovenian only) you are asking the question, that has been frequently posted from the launch of the Feminet campaign.
  Briefly, the aim of the video is to encourage the discussion on important questions you pose in your comment, ie: Are women really paid less than their male counterparts? Did girls involved in the oldest profession really took »matters into their own hand«? Do we really strive enough for humane and people friendly political solutions, well organised social services system and social programmes?
  Perhaps we do need videos, striving towards equal opportunities of that kind! Feminet, which provides community with clean, casual and friendly debating experience will do best it can to make it happen. The story about the cute girl and her stag from the beginning of the last century shall be told another time.
  Also yours Feminet

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: